Winterkou ligt vaak aan de basis van aanzienlijke schade veroorzaakt door water.
Met een beetje voorzichtigheid en regelmatig onderhoud kun je dit echter gemakkelijk vermijden. Hieronder enkele tips.
Vermijd insijpeling van regenwater in je woning
- Kans op regen? Verlaat je woning nooit als er nog een raam openstaat, zeker geen dakraam. Zorg ervoor dat de gevels in goede staat zijn en laat scheuren herstellen om waterinsijpeling te voorkomen.
- Check regelmatig de staat van je dak en zolder, vooral na hevige regenval of felle wind.
- Controleer de goede staat van dakgoten, kroonlijsten en regenpijpen.
- Verwijder regelmatig alle vuil uit de goten en zorg ervoor dat het onderste deel van de regenpijpen niet verstopt raakt.
Voorkom vorstschade
- Laat waterleidingen die zijn blootgesteld aan vorst, in het bijzonder leidingen naar een waterkraan in een buitenmuur of tuin, leeglopen en isoleer ze. Denk ook aan wasmachines in onverwarmde ruimten.
- Als een woning meerdere dagen niet bewoond is, kun je de waterinstallaties en centrale verwarmingssystemen laten leeglopen, tenzij je ervoor zorgt dat de temperatuur voldoende hoog is om bevriezing te voorkomen.
- Houd er rekening mee dat als de omgevingstemperatuur te laag is, er paraffine kan ontstaan in de stookolieleidingen, waardoor de installatie stilvalt en de schade ernstiger wordt.
- Voer een grondige controle uit zodra het begint te dooien en vergeet de onbewoonde ruimten van het gebouw niet.
Algemeen
- Controleer regelmatig de staat van de waterleidingen zodat je een beginnend lek snel kan opsporen. Een ‘lekkende’ kraan zorgt voor 4 liter water per uur, dit is bijna 700 liter na een week!
- Let op als het eerste water dat uit een kraan komt na een periode van niet-gebruik geel of bruinachtig is. Dit kan erop wijzen dat de binnenkant van de pijp aan het roesten is. Als je niets doet, zal de roestvorming uiteindelijk zorgen voor barsten in de leiding.
- Check de waterdichtheid van de afdichtingen rond douches en baden zodat er geen water insijpelt als je ze gebruikt.
- Kies bij voorkeur een wasmachine en vaatwasser die uitgerust zijn met een anti-overloopsysteem en zet ze niet op als je niet thuis bent.
- Houd kinderen in de gaten want meestal spelen ze graag met water.
- Maak er een gewoonte van om het water in je woning af te sluiten als je voor een paar dagen weggaat.
Wat je woningverzekering meestal niet dekt:
- De herstelling van de toestellen die het schadegeval hebben veroorzaakt (kapotte wasmachine, verwarmingsinstallatie stuk door het vriesweer, …).
- De herstelling van daken en terrassen langs waar het water is binnengesijpeld. In sommige gevallen de schade die te wijten is aan een gebrek aan onderhoud of preventie (bv. buitenverblijf achterlaten zonder bescherming tegen vorst).
- De waarborgen kunnen verschillen van maatschappij tot maatschappij. Neem gerust contact met mij op als je wil weten wat jouw contract precies dekt.
- Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden ook een bijstand aan, genaamd ‘herstelling in natura’, die instaat voor dringende herstellingen.
Bron: www.abcverzekering.be
Reageren is niet (meer) mogelijk.